تا اواسط دهه ی هشتاد خورشیدی، وقتی رستورانهای کلاسیک یکهتاز عرصه ی صنعت غذایی بودند، احتمالاً عموم مردم نمیدانستند کترینگ غذا چیست و معنی و تلفظ کترینگ را نمیدانستند. در آن دوران، پیتزافروشیها و فستفودیها به این شکل حضور فعال نداشتند و غذای بیرونبر و خوراکیهای تِیک اِوِی چندان معروف نبودند. البته کترینگ های غذا در صنعتهای متعدد حضور داشتند، ولی واژهی کترینگ مثل امروز تعریف دقیقی از ارائه ی انواع خدمات غذایی را به یاد نمیآورد.
اما در اواخر دههی هشتاد، که ورود فناوری و اینترنت به عرصههای متعدد کسب وکار ماهیت زندگی مدرن را تغییر داد، کترینگ های غذا و غذافروشی های بیرون بر دوران کاملاً جدیدی را تجربه کردند. دیگر در ادارات و سازمان ها بنا نبود آشپز مخصوص شرکت زنگ ناهار را به صدا دربیاورد و همهی کارمندان سر زمان مشخص در سالن غذاخوری اداره جمع شوند و بعد از آن هم کار پرسنل آشپزخانه تا غروب ادامه داشته باشد.
گسترده تر شدن صنعت مواد غذایی، افزایش جمعیت، اشتغالزایی و دلایل بسیار دیگری باعث رشد روزافزون کسبوکارهایی شد که سرویس غذایی در اختیار مشتریانشان میگذاشتند. معنی کترینگ حالا دیگر تا حدی برایمان مشخص شده و میدانیم کترینگ یعنی چی، اما مثل بسیاری صنعتها جزئیات و سرویسهای جذابی دارد که نیم نگاهی به آنها خواهیم انداخت.
در «فرهنگ انگلیسی به فارسی هزاره» به سراغ واژه ی کترینگ یا احتمالاً کیترینگ میرویم تا ببینیم کترینگ غذا چیست یا اگر در واژهنامه بود، شغل کترینگ چیست. کِیتر (Cater) مصدر و به معنای «غذا تدارک دیدن» یا «سوروسات فراهم کردن» است و اسمِ آن کِیترینگ و به معنای «تدارک غذا»، «آذوقهرسانی» یا «تهیه ی غذا» است. بله... یک شغل هم در اینجا وجود دارد. کِیترِر به معنای «مسئول تدارک غذا»، «سوروساتچی» و حتی «هتلدار» و «رستوراندار» است.
گویا کترینگ یا کِیترینگ معانی متعدد و به طبع آن خدمات متعددی را شامل میشود. قبل از هر کاری باید تکلیفمان را با تلفظ واژه ی کترینگ یا کیترینگ مشخص کنیم و بدانیم تلفظ کترینگ چیست تا بقیه ی راه را با خیال راحت طی کنیم. درستش کِیترینگ است، اما زبان و فرهنگ فارسی، طبق عادت، تغییراتی را در واژه به وجود آورده تا واژه ی بیگانه در بافت آن بنشیند. حذف یکی از حروف نیز شیوه ای بسیار متداول در زبان فارسی برای این کار است. «کِیترینگ» با حذف «ی» به «کِترینگ» تبدیل شده است. حالا که از حقیقت مطلع شدیم بی درنگ برویم ببینیم اصلاً این کترینگ چیست یا در واقع کیترینگ چیست.
کترینگ یعنی چی؟ معنی کترینگ چیست؟ تدارک غذا و مواد غذایی در تعداد مشخص، به منظور استفاده در مراسم و مجالس، شرکتها و سازمانها، مدارس یا بین راه در قطار و یا هواپیما و کشتی و در بیمارستانها فقط بخشی از خدماتی است که کترینگها عرضه میکنند. مفهوم عامیانهتر آن، که رستورانی است صرفاً بیرونبر، هم از قضا بخشی از خدماتی است که در شمار فعالیتهای کترینگها قرار میگیرد. علاوه بر تصوراتی که از کترینگ سنتی در ذهن ما نقش بسته، دامنهی فعالیت کترینگها بسیار گسترده و متنوع است و در عمل ساعت به ساعت به آنها اضافه میشود. نقش فودبلاگرها و فراگیری رسپیهای رنگارنگ و همینطور رشد صعودی رستورانهایی که منوهای جدید و غذاهای کشورهای دیگر را طبخ میکنند، همه خبر از رقابت داغ و روزافزونی میدهند که کترینگ ها به شیوهای باورنکردنی در آن یکهتازند.
شغل کترینگ چیست؟ به طور کلی، طبخ و ارائه غذا متناسب با هدف مشتری و همچنین ارائهی خدمات جانبی تعریفی کلاسیک برای کاربرد واژه ی کترینگ خواهد بود. حالا که مفهوم کترینگ را میدانید، بهتر میتوانید بفهمید تفاوت کترینگ با رستوران چیست.
اولین کِیترِرها یا همان آذوقهرسانها به شکلی که امروز میشناسیم در اوایل قرن بیستم در خطوط کشتیرانی و به روایت دیگری در خطوط هوایی امریکا کارشان را شروع کردند. این فرایند نیازمند سامان دهی و برنامه ریزی های دقیق بود و به این ترتیب کترینگ به وجود آمد.
رشد اقتصادی در میانهی قرن بیستم، سرعت فراگیری تکنولوژی و افزایش تعداد شرکتها، مهاجرت بیسابقه به امریکا و بسیاری عوامل دیگر باعث شد کترینگ غذا پدیده ای فراگیر در فرهنگ عامیانهی مردم امریکا باشد. کارمندهای کت وشلوارپوش یک کمپانی عظیم تبلیغاتی را تصور کنید که در سال 1966 در اتاق ناهارخوری برگر میخوردند و قهوه بیرون بر را با کوکاکولا مزه مزه میکردند. اکنون، در قرن بیست و یک، کترینگها در بازارهای صنایع غذایی سرتاسر جهان بسیار جدی و پُررنگ حضور دارند و تنوع خدماتشان هر روز بیشتر میشود. توسعه ی سرویس های اینترنتی نیز به کمک کسبوکارهای خدمات غذایی مثل کترینگ ها آمده و امروز حتی مشاهده ی سرویسهای ابتکارآمیز هم دیگر برای انسانها آنقدرها عجیب نیست. نمونه ی کوچک تاثیری است که سرویس های حمل و نقل اینترنتی بر صنعت غذا گذاشته اند و چون کترینگ ها در تهیه ی غذای سریع و همچنین در بسته بندی و ارسال از ابتدای شکل گیری شان روش های خاص خود را داشتند خیلی زود خودشان را با سرعت انفجاری تکنولوژی دیجیتال وفق دادند و بزرگترین رقیبان خدمات غذایی سنتی شدند.
کترینگها به تناسب گروه هدفشان باید رسپیها، منوها و خدمات متفاوتی را ارائه دهند. زمانی که مدرسه مشتری یک کترینگ و دانشآموزان در نقش گروه هدف باشند، کترینگ باید مواد غذایی مورد نیاز کودکان و نوجوانان را در نظر بگیرد، شامل پروتئین، نشاسته، مواد قندی و کربوهیدراتها، ویتامینها و کلسیم. بسته های مختلف غذایی را تصور کنید. صبحانه، که مطمئناً شیر، تخم مرغ یا عسل دستکم یکیشان در فهرست خواهد بود. به جز وعده های غذایی اصلی، میان وعده ها باید در نظر گرفته شوند؛ میوه ها، آجیل و شاید شیرینی ها و بسیاری مواد مغذی دیگر. حالا تفاوت این خدمت را با خدمتی در نظر بگیرید که یک کترینگ میخواهد به شرکت هواپیمایی ارائه دهد. مسافران هواپیما در وهله ی اول باید از خوراکی هایی تغذیه شوند که با کمترین دردسر جذب شوند و در طول مسافرت مشکل گوارشی برایشان به وجود نیاید. پس مطمئناً از خورش قورمه سبزی و شیر و بسیاری از میوهها در منوی هواپیماییها خبری نیست. در ادامه صرفاً به چند مورد از انواع کترینگ ها اشاره خواهیم کرد.
گروه هدف این نوع کترینگ بیشتر سازمانها و موسسات بزرگ هستند. برخورداری از زیرساختهای حیاتی صنایع غذایی و وجود نظم سیستماتیک باید از ویژگیهای اصلی این کترینگها باشد، زیرا این کترینگها باید به اشخاص پرشماری خدمترسانی کنند و اگر نتوانند پاسخگوی تعداد افراد سرویسگیرنده باشند، با تهدیدهای جدی روبه رو خواهند بود. علاوه بر این، در تنوع منوها و نوع غذایی که برای سازمان ها تدارک میبینند باید سلیقه ی اشخاص از دستهها و طبقات گوناگون را در نظر بگیرند.
توجه به رژیم غذایی بیماران متعدد، تنوع غذای کارکنان بیمارستانها، مواد غذایی میانوعده و خوراکیهای تقویتی از موارد مهمی است که کترینگ های بیمارستانی باید مدنظر قرار دهند. غذاهای سبُک، کمنمک و در عین حال دارای املاح معدنی لازم شاید برای یک بیمار مناسب باشند و شاید بیمار دیگری به دلیل مسائل کلیوی باید از هرگونه املاح و ماده ی معدنی پرهیز کند. دانستن این دست جزئیات در برنامهریزی کترینگ بیمارستانی بسیار موثر است.
حتماً تا به حال شنیدهاید که در هواپیما غذای خلبان و کمک خلبان باهم تفاوت دارد. همین نکته به روشنی اهمیت توجه به جزئیات در کترینگ هوایی را تایید میکند. خدمترسانی به مسافران و خدمه ی پرواز در طول مسافرت وظیفه ی اصلی کترینگ های هواپیمایی است. همچنین توجه به نوع غذا و نوشیدنی ها، به طوری که در طی پرواز آرامش مسافران را تضمین کند بسیار مهم است. مثلاً، استفاده از غذاهای پروتئینی سبُک مثل فیله ی مرغ یا گوشت پخته شده یا فیله ی گوساله؛ در عین حال که بسیار مقوی اند، آسانتر از سایر مواد غذایی هضم می شوند.
تجربه ی سفر با قطار همیشه در کنار منظرههای دل انگیز و جادویی، یادآور سرویسهای قطار، به خصوص خوراکیهای اصلی و میانوعدهای است که در قطارها سِرو میشود. بسته به نوع غذاها، در کترینگ ریلی ممکن است غذا در مبدا طبخ شود یا در بین راه در قطار آماده شود. کترینگهای ریلی در مقایسه با کترینگهای هوایی دست بازتری برای انتخاب منوها دارند. علت آن هم طول سفر با قطار است و هم زمینی بودن مسافرت و امکان توقف در ایستگاه های مجهز. به این ترتیب، احتمالاً در منوی رستوران های راه آهن ایران بتوانید خورش های خوشمزه و نوشیدنی های متنوع سفارش دهید.
این کترینگ که با نام کترینگ کلاسیک نیز شناخته می شود اولین مواجهه ی اکثر مردم با کترینگ ها بود. این کترینگ ها چون مجبور نبودند مثل سایر رستوران ها بابت نگه داری، دیزاین و رسیدگی به سالن های مجلل وقت صَرف کنند، توانستند بر عَرضه ی غذا به گروه هدف خانه دار یا مشتریان رستوران ها تمرکز کنند. امروز در تهران کترینگ هایی وجود دارند که کیفیت و قیمتشان از بسیاری رستوران های شیک بسیار بالاتر است. با یک جستجوی ساده در میان چند کترینگ غذای غرب تهران به گزینه های وسوسه انگیزی برخواهید خورد.
این کترینگها، که با هدف تهیه ی غذای مراسم و مجالس در مقاطع زمانی خاصی فعالیت میکنند نیز در دستهی شناختهشدهترین کترینگ ها قرار می گیرند. یک کترینگ حرفه ای مجالس می تواند همزمان هم کترینگ ختم و هم کترینگ مراسم عروسی و یا حتی کترینگ مدرسه باشد، اما باید رده های سنی گروه هدف، نوع مراسم، طراحی غذای متناسب با مراسم و جزئیات بسیاری را مدنظر قرار دهند.
آخرین و خوشمزه ترین دسته ای از کترینگ ها که به سراغش میرویم کترینگ خانگی است. شاید بدانید معنی کترینگ خانگی چیست. آیا کترینگی است که در خانه تاسیس شده یا غذای خانگی دارد؟ البته منظور از کترینگ خانگی کترینگی است که غذای خانگی سِرو میکند. این دسته از کترینگ ها برای مشتریان سختپسند که به بهداشت و ارزش غذایی مواد خوراکی بسیار اهمیت میدهند و همین طور برای صنایع مختلفی که در بالا نامشان ذکر شد، گزینه ی بسیار جذابی هستند. حالا به لطف اینترنت، اگر حوصله نداشته باشید به رستوران بروید، میتوانید با خیال راحت روی کاناپه استراحت کنید و از یک کترینگ غذای خانگی غذا سفارش بدهید تا دیگر به شکل عملی برایتان مسجل شود که کترینگ غذا چیست و در روند زندگی مان چه تاثیری دارد.
گاهی از گوشه و کنار اخباری دربا رهی سوشی بهخصوصی که با جت از ژاپن به کشورهای دیگر می فرستند می شنویم، گاهی هم درباره ی سرویس های بین المللی صنعت مواد غذایی. نکته ی مشترک تمام این اخبار رقابت کشورهای صنعتی دنیا برای گسترش مرزهای خدمات مواد غذایی یا کترینگ است. حال که مفاهیم بنیادی صنعت مواد غذایی در عمل تحقق یافتهاند و امروز نه تنها میدانیم کترینگ چیست یا همان کیترینگ چیست بلکه کترینگ هایی بسیار پیشرفته و با معیارهای جهانی داریم. البته با نگاه به خدمات غذایی و صنعت غذای کشورهای پیشرفته باید گفت که راه درازی تا ارسال جهانی غذا در پیش است.
راهکارهایی برای تهیه غذای سالم و رژیمی مصرف غذای سالم و رژیمی یک انتخاب هوشمن ...
معرفی 8 غذا از لیست غذاهای نونی برای ناهار و شام لیست غذاهای نونی، دسته ...
لیست غذا برای خانم های شاغل + طرز تهیه در این مطلب از کترینگ هفتونیم سر ...
کترینگ هفت و نیم
آدرس : تهران ، انتهای اتوبان ستاری شمال، دوربرگردان به سمت ستاری جنوب،خیابان اخلاص پلاک 11
شماره تماس : 02144845300
ایمیل : support@7onim.ir