طرز تهیه بهترین غذاهای زمستانی گرم و خوشمزه
با فرا رسیدن روزهای سرد زمستان که دمای هوا پایین میآید، باید با غذاهای دارای طبع سرد خداحافظی و غذاهای گرم را جایگزین آن کرد و با آماده کردن برخی غذاها، از بدن در برابر ویروسهای مختلف، محافظت کرد. انواع سوپ، آش، حلیم، خوراک لوبیا و فرنی جزء غذاهای محبوب و پرطرفدار در فصل زمستان هستند، اما در این مقاله از تهیه غذا هفت و نیم حسابی تصوراتتان به هم میریزد، زیرا قرار است با غذاهای متنوعی حتی غذاهای پلویی برای این روزهای سرد سال آشنا شوید. پس همراه ما باشید و مراحل آمادهسازی غذاهای زمستانی گرم را با دقت بخوانید.
هویج پلو؛ غذای زمستانی از شهر شیراز
هویج یکی از سبزیجاتی است که مصرف آن در فصل سرما شدیدا پیشنهاد میشود، بهخصوص بهصورت پختهشده و برای سرماخوردهها. به همین دلیل هویجپلو که در لیست غذاهای زمستانی گرم قرار دارد بهعنوان غذای پلویی برای سرماخوردگی هم پیشنهاد میشود. حتی با افزودن دارچین به این غذای اصیل شیرازی میتوانید طبع گرم آن را چند برابر کنید. با دستور پخت زیر هویج پلو را نه فقط برای جمعهای خانوادگی، بلکه برای مهمانیهای زمستانیتان هم بهعنوان غذای مجلسی آماده کنید.
مواد لازم برای هویج پلو
- سینه مرغ: نیم کیلوگرم
- هویج: 5 عدد
- برنج: 3 پیمانه
- پیاز: 2 عدد
- روغن: 4 قاشق غذاخوری
- زردچوبه: یک قاشق چایخوری
- زعفران دمکرده: 3 قاشق غذاخوری
- دارچین: نصف قاشق چایخوری
- شکر: 2 قاشق غذاخوری (الزامی نیست)
- نمک و فلفل سیاه: به میزان لازم
- خلال بادام یا پسته برای تزئین
طرز تهیه هویج پلو
- برای درست کردن یکی از خوشمزهترین غذاهای زمستانی گرم، مرغها را درون قابلمه پر از آب قرار دهید تا بهخوبی پخته شوند.
- هویجها را بشویید، پوست آنها را جدا کنید و به شکل خلالهای باریک، ریز یا آنها را رنده کنید.
- روغن را درون تابه بریزید و هویجها را به آن اضافه کنید. سپس زعفران دمکرده و شکر را در صورت نیاز بهترتیب به هویجهای در حال تفت دیدن اضافه کنید.
- اکنون مرغهای پختهشده را بیرون آورید و ریشریش یا به تکههای ریز تبدیل کنید. پیاز را درون تابه آغشته به روغن بریزید و کمی سرخ کنید. مرغها و بعد از آن ادویهها، دارچین و کمی از زعفران را اضافه کنید. تمام این مواد را خوب هم بزنید.
- برنجها را درون یک ظرف بریزید و چند بار شستوشو دهید، سپس برنج را به مدت حداقل 30 دقیقه در آب ولرم حاوی نمک قرار دهید تا کاملا خیس بخورد.
- مقداری آب درون قابلمه بریزید تا جوش بیاید، سپس برنجهای خیسخورده را داخل قابلمه بریزید. بعد از نیمپز شدن به مدت 3 الی 5 دقیقه، برنج را آبکش کنید.
- در این مرحله هویج و مرغها را که از قبل پختهاید با هم ترکیب کنید، سپس کف قابلمهای که میخواهید هویج پلو را در آن بپزید، با روغن آغشته کنید و سیبزمینی یا نان برای تهدیگ قرار دهید.
- اکنون یک لایه برنج و بعد مخلوطی از مرغ و هویج را بریزید. این فرایند را تا زمانی ادامه دهید که موادی که آماده کردید، کاملا تمام شوند. ابتدا بهمدت 5 دقیقه اجازه دهید برنج حرارت بخورد و بعد شعله گاز را کم کنید و برای پخت به مدت 40 الی 45 دقیقه زمان دهید.
- در نهایت این غذای گرم زمستانی را با خلال پسته یا بادام تزئین کنید.
خوراک لوبیا؛ غذای گرم زمستانی فوری
اگر در روزهای سرد زمستان بهدنبال غذایی گرم و مقوی هستید، غذاهایی بر پایه حبوبات مانند لوبیا را پیشنهاد میکنیم. خوراک لوبیا یکی از غذاهای زمستانی گرم است که هم طرفداران زیادی دارد و هم خیلی راحت آماده میشود. با دستورالعملی که در ادامه آوردهایم میتوانید خوراک لوبیا را با طعمی دلچسب آماده کنید.
مواد لازم خوراک لوبیا
- لوبیا چیتی: یک پیمانه (معادل 180 گرم)
- قارچ: 350 گرم
- پیاز: یک عدد
- نمک، فلفل و زردچوبه: به میزان لازم
- آبلیمو: میزان لازم
- روغن: به میزان لازم
- رب گوجهفرنگی: 2 الی 3 قاشق غذاخوری
طرز تهیه خوراک لوبیا
- برای گرفتن نفخ لوبیا، آن را از شب قبل خیس کنید و آب را حدود 4 بار تعویض کنید.
- برای درست کردن خوراک لوبیا لوبیاها را برای بار آخر بشویید و با آب درون قابلمه بریزید. یک ساعت اجازه دهید که لوبیاها بهخوبی بپزند.
- پیاز را خرد کنید و در روغن تفت دهید.
- قارچ و ادویهها را نیز همراه رب گوجهفرنگی به پیاز اضافه کنید و تفت دهید، سپس این مخلوط را به لوبیای پختهشده اضافه کنید.
- اکنون فقط اجازه دهید به مدت نیم ساعت دیگر همه این مواد با هم پخته شوند.
- بفرمایید! خوراک لوبیای شما آماده است.
ماهی شکم پُر؛ غذای محبوب شمالیها در روزهای سرد زمستان
آنچه که باعث قرارگیری ماهی با طبع سرد در لیست غذاهای زمستانی گرم میشود، استفاده از سبزیجات گرم و گردو است. به همین دلیل توصیه میکنیم در روزهای سرد ماههای پایانی سال، ماهی را بهصورت شکم پُر با نان یا برنج نوش جان کنید. همچنین اگر به دنبال غذای تقویتی برای سرماخوردگی هستید، غذاهای دریایی از جمله ماهی شکم پُر بهترین گزینه هستند. برای چشیدن طعم متفاوت این غذای خوشمزه، ماهی شکم پُر گیلانی را با دستورپخت زیر آماده کنید.
مواد لازم برای ماهی شکمپر
- ماهی: یک عدد
- سبزیجات معطر شامل برگ سیر، نعنا، جعفری و گشنیز: 150 گرم
- پیاز: یک عدد
- گردو پودرشده: 3 قاشق غذاخوری
- رب انار: به میزان لازم
- روغن: به میزان لازم
- نمک، فلفل و زردچوبه: به میزان لازم
طرز تهیه ماهی شکم پر
- ابتدا ماهی را خوب شستوشو دهید و با آغشته کردن قسمت بیرونی و داخلی آن با ادویهجات، آن را خوب مزهدار کنید و حدود 30 دقیقه در یخچال بگذارید تا استراحت کند.
- همزمان پیاز را رنده کنید و همراه سبزیجات معطر در ماهیتابه تفت دهید.
- مخلوط پیاز و سبزیجات تفتداده را با گردو و رب انار مخلوط کنید تا مایه درونی ماهی بهدست آید.
- اکنون مخلوطی را که آماده کردهاید درون شکم ماهی بریزید و دو طرف شکم ماهی را با نخ و سوزن استریل به هم بدوزید تا کاملا سفت شود و مواد از آن بیرون نریزد. البته میتوانید با خلال دندان هم این کار را انجام دهید.
- برای پخت ماهی شکمپر هم میتوانید آن را درون تابه روی شعله یا درون فر با دمای 180 درجه سانتیگراد به مدت 45 دقیقه قرار دهید.
آبگوشت؛ غذایی نوستالژی در روزهای سرد زمستان
همیشه در ایران آبگوشت یکی از غذاهایی است که طرفداران زیادی دارد. آبگوشت در لیست غذاهای زمستانی گرم هم قرار میگیرد، زیرا در ترکیبات آن، گوشت و حبوبات با طبع گرم وجود دارند. وجود این ترکیبات علاوه بر گرما بخشیدن به طبع این غذا، مقوی بودن آن را هم چندین برابر میکند. در شهرهای مختلف، آبگوشت را با روشهای خاصی میپزند. ما به شما قول میدهیم که با آماده کردن این غذا مطابق دستورالعمل زیر هرگز از خوردن آن در فصل زمستان پشیمان نشوید.
مواد لازم برای درست کردن آبگوشت
- گوشت گوسفندی با چربی: نیم کیلوگرم
- لوبیا سفید: یک پیمانه
- نخود: یک پیمانه
- گوجهفرنگی: 3 عدد
- پیاز: یک عدد
- رب گوجهفرنگی: 2 قاشق غذاخوری
- سیبزمینی: 2 عدد
- زردچوبه و فلفل سیاه: یک قاشق چایخوری
- نمک: به میزان لازم
- زعفران دمکرده: به میزان لازم
طرز تهیه آبگوشت
- برای گرفتن نفخ لوبیاهای سفید و نخودها، آنها را از شب قبل خیس کنید و با تعویض آب درون ظرف، آنها را برای پخت آماده کنید.
- پیاز را به صورت نگینی خرد کنید و درون قابلمه با روغن تفت دهید، سپس تکههای گوشت با چربی را هم به آن اضافه کنید.
- بعد از این که گوشت کمی سرخ شد، ادویهها را هم اضافه کنید.
- اکنون لوبیا و نخود را همراه مقداری آب تا جایی که گوشتها به طور کامل پوشانده شوند، درون قابلمه بریزید. به مدت 2 الی 3 ساعت صبر کنید تا گوشتها و حبوبات روی حرارت کم کاملا پخته شوند.
- گوجهها را رنده کنید و همراه رب گوجهفرنگی درون ماهیتابه تفت دهید، سپس این ترکیب و نمک را هم به محتویات داخل قابلمه اضافه کنید.
- پوست سیبزمینیها را هم جدا کنید و آنها را هم داخل قابلمه بریزید. زعفران دمکرده را هم داخل محتویات آبگوشت بریزید و حدود یک ساعت دیگر منتظر بمانید تا یکی از لذیذترین غذاهای زمستانی گرم، خوب جا بیفتد.
سوپ گندم؛ از سادهترین غذاهای زمستانی گرم
سوپها یکی از غذاهای زمستانی گرم هستند که در تمام دنیا طرفداران زیادی دارند. با وجود این که آماده کردن برخی سوپها بسیار زمان میبرد و سخت است، این غذای گرم برای فصل زمستان در لیست انواع سوپ ساده و سریع هم قرار میگیرد. شما میتوانید مطابق دستورالعمل زیر یک سوپ گندم خوشمزه و دلچسب را آماده و نوش جان کنید.
مواد لازم سوپ گندم
- بلغور گندم: یک پیمانه
- هویج: یک عدد
- پیاز: یک عدد
- گوجهفرنگی: یک عدد
- آب مرغ یا قلم: 5 پیمانه
- رب گوجهفرنگی: به میزان لازم
- نمک و فلفل: به میزان لازم
- جعفری خردشده: به میزان لازم
طرز تهیه سوپ گندم
- بلغور را به خوبی شستوشو دهید و به مدت یک ساعت درون آب قرار دهید تا خوب خیس بخورد.
- هویجها را به صورت نگینی ریز کنید، درون قابلمه تفت دهید و ادویهها را هم به آن اضافه کنید.
- بلغور گندم را به محتویات درون قابلمه اضافه کنید. در این مرحله گوجهفرنگی را هم ریز خرد کنید و به محتویات قبلی اضافه کنید.
- آب مرغ یا قلم را هم به موادی که درون قابلمه قرار دارند، اضافه کنید.
- اکنون پیاز را ریز کنید و با روغن درون تابه تفت دهید. رب گوجهفرنگی را هم به آن اضافه کنید و خوب هم بزنید. ترکیب پیاز و رب گوجهفرنگی را به محتویات درون قابلمه اضافه کنید.
- اکنون جعفری خردشده را هم درون قابلمه بریزید و اجازه دهید خوب پخته شود. در نهایت سوپ گندم شما آماده است!
بیشتر بخوانید: اگر به دنبال آش و سوپ خوشمزه و مقوی برای زمستان هستید، پیشنهاد میکنیم طرز تهیه آش ماش با شلغم را هم یاد بگیرید.
آش عدس؛ غذای مناسب برای شام زمستان
آش عدس بهعنوان یکی از بهترین غذاهای زمستانی گرم شناخته میشود؛ زیرا درون آن عدس، سبزیجات و ادویههای گرم وجود دارند. تقویت سیستم ایمنی، تسکین گلودرد، رفع یبوست و هیدراته نگه داشتن بدن برخی از مزیتهای این غذا هستند. در مقاله آش عدس برای سرماخوردگی میتوانید با دستورپخت این غذای مناسب برای شام زمستان به صورت مرحله به مرحله، خواص آن برای سرماخوردگی و ترفندهای پخت یک آش خوشمزه با عدس آشنا شوید.
قیمه نثار؛ غذایی اصیل از دیار قزوین
یکی دیگر از غذاهای زمستانی گرم که مشابه هویجپلو بهصورت پلو مخلوط آماده میشود، قیمه نثار است. این غذا هیچ ارتباطی با خورش قیمه ندارد. علاوه بر ادویهها، پودر هل و دارچین که گرم هستند، خلالها و گوشت موجود در این غذا هم طبع گرمی دارد و آن را در لیست غذاهای زمستانی با طبع گرم قرار میدهد.
به طور کلی غذاهایی که با گوشت آماده میشوند، بهشدت برای فصل زمستان مناسب هستند. ما در وبلاگ هفت و نیم، طرز تهیه غذا با گوشت چرخ کرده را آماده کردیم که شامل 10 غذای ایرانی و بینالمللی هستند. با استفاده از دستورالعمل زیر میتوانید یک قیمه نثار خوشمزه با ظاهری خاص را برای اعضای خانواده یا حتی مجالس و مهمانیهای خود آماده کنید.
مواد لازم برای قیمه نثار
- برنج: 4 پیمانه
- گوشت گوسفندی: نیم کیلوگرم (قیمهای و بدون استخوان)
- پیاز: یک عدد
- رب گوجهفرنگی: 2 قاشق غذاخوری
- پودر هل: یک قاشق چایخوری
- آبلیمو: یک قاشق چایخوری
- شکر: یک قاشق غذاخوری
- چوب دارچین: یک عدد
- گلاب: به میزان لازم
- زعفران دمکرده: 2 قاشق غذاخوری
- زرشک: 100 گرم
- خلال پسته و بادام: هر یک 50 گرم
- خلال پوست پرتقال یا نارنج: 50 گرم
- زردچوبه، نمک و فلفل: بهاندازه لازم
طرز تهیه قیمه نثار
- پیازها را به صورت نگینی خرد کنید و در قابلمه با روغن تفت دهید، سپس تکههای گوشت و ادویهها (نمک، زردچوبه و فلفل) را به آن اضافه کنید.
- بعد از این که رنگ گوشت از قرمزی در آمد و کمی تیره شد، رب گوجهفرنگی را اضافه کنید و تا جایی که گوشتها پوشانده شوند، آب بریزید.
- پودر هل، چوب دارچین و آبلیمو را به ترتیب به محتویات درون قابلمه اضافه کنید. اکنون شعله را کم کنید و اجازه دهید به مدت یک ساعت روی حرارت کم به خوبی بپزد.
- برنج را درون یک ظرف بریزید و آن را شستوشو دهید، سپس برنج را بپزید و آبکش کنید.
- اکنون کف یک قابلمه را با روغن چرب کنید، سپس تا جایی که مواد آمادهشده تمام شوند، یک لایه برنج و بعد یک لایه گوشت را بریزید. درب قابلمه را ببندید و اجازه دهید برنج بهخوبی دم بکشد.
- خلالهای پسته را با آب و خلالهای بادام را با گلاب شستوشو دهید، سپس آنها را با زعفران و روغن (یا کره) بهصورت جداگانه تفت دهید.
- بعد از این که خلالهای پرتقال یا نارنج را هم با آب شستوشو دادید و با چند بار تعویض آب، تلخی آنها را گرفتید، خلالها را هم با روغن و زعفران تفت دهید.
- اکنون برنج را در دیس بکشید و کمی از گوشت را هم روی آن بریزید. سپس با استفاده از خلالهای پسته، بادام و نارنج یا پرتقال که تفت دادهاید، قیمه نثار خود را تزئین کنید. اگر مهمان دارید حتما قیمه نثار را در لیست غذاهای زمستانی گرم مجلسی قرار دهید.
فرنی؛ دسر ایرانی خوشمزه
وقتی درباره فرنی صحبت میکنیم، احتمالا غذای کمکی برای کودکان و افطاری در ماه مبارک رمضان اولین چیزهایی هستند که به ذهن شما میآیند. اکنون میخواهیم بگوییم که این دسر شیرین و خوشمزه را به غذاهای زمستانی گرم هم میتوانید اضافه کنید. شما میتوانید فرنی را همراه با آرد برنج، آرد گندم و آرد ذرت و بهصورت گرم یا سرد سرو کنید که انتخاب هر یک از آنها کاملا سلیقهای است.
مواد لازم برای تهیه فرنی
- شیر: 4 لیوان
- گلاب: نصف استکان
- شکر: 4 قاشق غذاخوری
- آرد برنج: 4 قاشق غذاخوری
- پودر هل: نصف قاشق چایخوری
طرز تهیه فرنی
- قابلمه را روی حرارت قرار دهید و شیر را درون آن بریزید، سپس شکر را هم اضافه کنید و خوب هم بزنید تا با شیر مخلوط شود.
- گلاب و پودر هل را به محتویات درون قابلمه اضافه کنید. آرد برنج را هم بهآرامی اضافه کنید و همچنان هم بزنید.
- هم زدن محتویات را تا جایی ادامه دهید تا ذرات آرد گلوله گلوله نشوند. بعد از این که فرنی به قوام خوبی رسید، حرارت را کم و بعد خاموش کنید.
- بعد از خاموش کردن گاز همچنان به آرامی به هم زدن ادامه دهید؛ زیرا هنوز محتویات آن داغ هستند و ممکن است ته بگیرند.
- اگر هم میخواهید فرنی را بهعنوان یکی از غذاهای با طبع گرم برای زمستان به کودک خود بدهید، میتوانید آن را بهصورت 2 رنگ تهیه کنید. برای این کار کمی زعفران دم کنید و آن را در کنار فرنی (نیمی از ظرف) بریزید. همچنین میتوانید به فرنی، رنگهای خوراکی سالم اضافه کنید.
با این غذاها زمستان گرمتری داشته باشید!
در این مقاله با 8 تا از غذاهای زمستانی گرم آشنا شدید و دانستید که بهترین غذاها برای روزهای سرد و پایانی سال فقط سوپها نیستند، بلکه میتوان با مواد غذایی دارای طبع گرم هم غذای خوبی برای فصل زمستان آماده کرد. حتی گفتیم که غذاهای دارای طبع سرد مانند ماهیها را هم چگونه میتوان به غذایی گرم در فصل زمستان تبدیل کرد. شما هم میتوانید در بخش نظرات همین صفحه، غذای گرم موردعلاقهتان را برای ما بنویسید. به نظر شما جای کدام غذا خالی است؟
اگر شما هم مهمان دارید و حوصله پخت غذا ندارید یا میخواهید غذاهای گرم زمستانی را از بیرون بخرید، میتوانید سفارش خود را از طریق تماس با سایت کترینگ هفت و نیم ثبت کنید. حتی میتوانید با مشاهده منو غذای شرکتی کترینگ هفت و نیم، غذاهای گرم را برای کارکنان شرکت خود سفارش دهید. در این کترینگ غذاها با بهترین مواد اولیه و به صورت کاملا بهداشتی برای شما آماده میشوند.