کمکم به روزهای پایانی تعطیلات نوروز، استراحت و مسافرتها نزدیک میشویم؛ اما پایان این ایام نیز فرصتی ارزشمند برای لذت بردن از تعطیلات بهاری است که طبق رسوم ما ایرانیان از دیرباز تا امروز با عنوان «سیزده بدر» جشن گرفته میشود. سیزده به در یا روز طبیعت، زمانی برای بدرقه نوروز، ارتباط با طبیعت و ثبت شادترین خاطرات در کنار خانواده است. در میان رسومات این روز زیبا، انواع غذای سیزده به در جایگاه خاصی دارند؛ از غذاهای ساده و قابل حمل گرفته تا غذاهایی که در دل طبیعت آماده میشوند، همگی لحظات این روز را خوشمزه و بهیادماندنی میکنند. در این مطلب از مجله کترینگ هفتونیم به سراغ معرفی 13 پیشنهاد برای غذای سیزده به در میرویم که البته در این روزهای باقیمانده نیز میتوانند غذا برای مهمانی عید هم باشند.
قبل از بررسی طرز تهیه غذاهای سیزده بدر، باید بگوییم داشتن لیست غذاهای مخصوص سیزده بدر یکی از موارد مهمی است که میتواند برنامهریزی این روز را سادهتر و لذتبخشتر کند. از آنجایی که سیزده بدر معمولا در فضای باز و طبیعت برگزار میشود، غذاهایی که انتخاب میکنیم باید بهراحتی قابل حمل باشند و بتوان آنها را بهسرعت سرو کرد. داشتن یک لیست از غذاهای مناسب کمک میکند تا آمادهسازی غذا سیزده به در قبل از رفتن به طبیعت آسانتر باشد و همه افراد از وعده غذایی خوشمزه در کنار گردش در طبیعت لذت ببرند. در ادامه به سراغ این لیست مخصوص میرویم.
در میان تمام غذاهایی که میتوان برای یک روز خاطرهانگیز در طبیعت انتخاب کرد، جوجه کباب همیشه انتخاب اول ایرانیها بوده است. اگر صبح سیزده به در، با فکر ناهار چی درست کنم بیدار شدید، جوجه کباب گزینهای بینقص است. برای درست کردن یک جوجه کباب بینظیر باید مواد زیر را آماده کنید:
ابتدا مرغها را به قطعات کوچک و یک اندازه تقسیم کنید، سپس در یک کاسه بزرگ، پیازهای خلالیشده را به همراه ماست، زعفران دمکرده، روغن، نمک و فلفل سیاه مخلوط کنید. در مرحله بعد قطعات مرغ را داخل این ترکیب قرار دهید و خوب ماساژ دهید تا طعم مواد به خورد مرغ برود، سپس ظرف را برای حداقل 3 ساعت (ترجیحا یک شب) در یخچال قرار دهید. پس از آماده شدن، آنها را به سیخ بکشید و روی ذغال یا باربیکیو با حرارت ملایم کباب کنید تا طلایی شوند.
کبابها از جمله غذاهای همیشگی در تعطیلات هستند و کباب کوبیده به عنوان یکی از محبوبترین انواع کباب، جایگاه ویژهای در پیکنیکهای سیزده به در دارد. مواد لازم برای درست کردن کوبیده عبارتند از:
برای تهیه کباب کوبیده، ابتدا گوشت چرخکرده را با پیاز رندهشده (آب آن کاملا گرفته شده باشد)، نمک، فلفل و زعفران مخلوط کنید. مواد را به مدت 5 تا 10 دقیقه خوب ورز دهید تا کاملا یکدست و چسبنده شود، سپس مخلوط گوشت را به مدت یک ساعت در یخچال استراحت دهید. پس از استراحت، گوشت را بهصورت یکنواخت روی سیخ کباب پهن کنید و مطمئن شوید کاملا به سیخ چسبیده است. سیخها را روی حرارت ملایم کبابپز یا گاز قرار دهید و مرتب بچرخانید تا کبابها یکنواخت پخته و طلایی شوند. کباب کوبیده را با گوجه کبابی، نان تازه و سبزی خوردن سرو کنید تا وعدهای خوشمزه و خاطرهانگیز را در سیزده به در تجربه کنید. همچنین میتوانید پلو هم درست کنید و همراه کباب نوش جان کنید.
اگر منع مصرف گوشت قرمز دارید یا علاقهای به آن ندارید، کباب کوبیده مرغ انتخابی سالم و لذیذ برای غذا سیزده به در است. این کباب خوشطعم از ترکیب سادهای از مرغ و ادویهجات تهیه میشود و طعمی لذیذ و خاص دارد. برای درست کردن کوبیده مرغ به مواد زیر نیاز دارید:
برای شروع، مرغ چرخکرده را در ظرفی بریزید و پیاز رندهشدهای را که آب آن کاملا گرفته شده اضافه کنید، سپس سیر رندهشده، زعفران دمکرده، نمک، فلفل و زردچوبه را به آن بیفزایید. آرد سوخاری و روغن را برای انسجام بیشتر مواد اضافه کرده و خوب ورز دهید تا مخلوط کاملا یکدست و چسبنده شود. (اضافه کردن کمی ماست چکیده یا خامه علاوه بر نرمتر نگه داشتن کباب، طعم آن را بسیار لذیذتر و خوشمزهتر میکند.) بعد از یک ساعت استراحت مواد در یخچال، آن را به شکل یکنواخت روی سیخهای کباب بکشید و روی حرارت ملایم کبابپز، ذغال یا گاز بپزید.
کباب ترش از غذاهای محلی و خوشطعم استانهای گیلان و مازندران است که بهویژه در گیلان طرفداران زیادی دارد. اگر به دنبال یک غذای محلی و خاص برای سیزده به در هستید، کباب ترش با عطر و طعم بینظیرش میتواند بهترین گزینه باشد. مواد لازم برای درست کردن کباب ترش عبارتند از:
برای تهیه این غذا برای سیزده بدر، ابتدا گوشت را به قطعات کوچک خرد کنید. در یک کاسه بزرگ، رب انار، گردوی آسیابشده، سبزی معطر، روغن زیتون، آبلیمو، نمک و فلفل را ترکیب کرده و یک سس طعمدهنده آماده کنید. در قدم بعدی پیاز را رنده کرده و آب اضافی آن را بگیرید و به ترکیب اضافه کنید. گوشتها را در این سس قرار داده و خوب مخلوط کنید تا تمام قطعات گوشت به مواد آغشته شوند. مواد را حداقل 4 ساعت در یخچال قرار دهید تا خوب مزهدار شوند، سپس گوشتها را به سیخ بکشید و روی آتش ملایم یا کبابپز طبخ کنید.
اگر برای سیزده به در خانه ماندهاید و با سوال برای سیزده بدر چی درست کنم مواجه شدهاید؛ با درست کردن کباب تابهای میتوانید آداب کباب خوردن در این روز را به جا بیاورید و یک غذای خوشمزه و بیدردسر را در خانه تهیه کنید. علاوه بر درست کردن این غذا برای لذت بردن از طعم کبابهای با کیفیت میتوانید به سراغ کترینگ هفت و نیم بروید و غذای سیزده به در را به آن بسپارید. مواد لازم کباب تابهای عبارتند از:
ابتدا پیازها را رنده کنید و آب اضافی آن را بگیرید. پیاز رندهشده را با گوشت چرخکرده، نمک، فلفل، زردچوبه و ادویه مخلوط کنید، سپس مواد را خوب ورز دهید تا حالت چسبندگی پیدا کند. تابهای مناسب را انتخاب کرده و مقدار کمی روغن در آن بریزید و مواد گوشت را به صورت یکنواخت در کف تابه پهن کنید. با استفاده از یک کفگیر یا کارد، کباب را به شکل دلخواه (مربعی یا نواری) برش دهید و تابه را روی حرارت متوسط قرار دهید و اجازه دهید گوشت به آرامی پخته و سرخ شود. در این حین، رب گوجهفرنگی را با کمی آب، نمک و فلفل مخلوط کرده و پس از این که کبابها کمی سرخ شدند، این سس را روی آنها بریزید. در آخر، میتوانید گوجهفرنگیهای حلقهشده را نیز اطراف کبابها بچینید تا همراه آن بپزند.
اگر گیاهخوار هستید یا به مصرف سبزیجات در وعدههای غذایی اهمیت میدهید، با طبخ سبزیجات کبابی و درست کردن غذا با سیب زمینی برای سیزده بدر می توانید وعدهای سالم و لذیذ داشته باشید. برای درست کردن این غذا مواد زیر را آماده کنید:
همه سبزیجات را به قطعات نسبتا بزرگ خرد کنید و در یک کاسه با روغن زیتون، آبلیمو، نمک، فلفل و آویشن مخلوط کنید. مواد را به سیخهای چوبی بکشید یا در توری گریل قرار دهید. سبزیجات را هر چند دقیقه بچرخانید تا بهصورت یکنواخت پخته و کبابی شوند.
آشها گزینهای ثابت و همیشگی در لیست غذاهای سیزده بدر هستند که در صدر این لیست آش رشته قرار دارد. این پیشنهاد ویژه به عنوان عصرانه روز طبیعت نیز انتخابی محبوب است. مواد لازم برای درست کردن آش رشته عبارتند از:
حبوبات را از شب قبل خیس کنید و جداگانه بپزید. در یک قابلمه بزرگ، پیاز نگینی خردشده را همراه با زردچوبه در روغن تفت دهید، سپس مقداری سیر خردشده و نعنا خشک به آن اضافه کنید. حبوبات پختهشده، سبزی آش خردشده و آب کافی را داخل قابلمه بریزید و اجازه دهید حدود یک ساعت بجوشند. رشته آش را در مراحل پایانی اضافه کرده و مرتب هم بزنید تا رشته بهم نچسبد. کشک را میتوانید در انتها به آش اضافه کنید یا هنگام سرو روی آن بریزید. آش رشته را با نعنا داغ، پیاز داغ و کشک تزئین کرده و این غذای سیزده به در خوشمزه را در کنار خانواده و طبیعت نوش جان کنید.
رتبه محبوبیت غذای سیزده به در بعد از آش رشته به آش دوغ تعلق دارد. این غذای سنتی خوشمزه در مناطق شمال غرب و غرب ایران، مخصوصا اردبیل و تبریز رواج دارد. برای درست کردن آش دوغ به مواد زیر نیاز دارید:
نخود را از شب قبل خیس کرده و بپزید. برنج را با مقداری آب در قابلمه بجوشانید تا نیمپز شود، سپس دوغ را به آرامی اضافه کنید و مرتب هم بزنید تا دوغ نبرد. در مرحله پایانی سبزی آش خردشده را به قابلمه اضافه کنید و اجازه دهید بپزد. در نهایت، نخود پختهشده، نمک و فلفل را اضافه کنید و چند دقیقه آش را روی حرارت ملایم هم بزنید. میتوانید به دلخواه گوشت قلقلی سرخشده را هم به این آش اضافه کنید. این مورد کاملا اختیاری است.
سالاد الویه، این غذای سرد و راحت همراه همیشگی پیکنیک و دورهمیهاست که در لیست غذاهای مخصوص سیزده به در نیز جایگاه ویژهای دارد. مواد لازم برای درست کردن سالاد الویه عبارتند از:
سیبزمینیها را آبپز و سپس رنده یا پوره کنید. تخممرغهای آبپز را هم رنده یا خرد کنید و خیارشورها را نیز خرد کنید. در یک کاسه بزرگ، سیبزمینی، تخممرغ، مرغ پخته ریشریش، نخودفرنگی و خیارشور را با یکدیگر ترکیب کنید. در گام بعدی سس مایونز، آبلیمو، نمک و فلفل را اضافه کرده و مواد را خوب مخلوط کنید. حالا سالاد را در ظرف مناسب قرار داده و این غذای سیزده به در را قبل از سرو برای چند ساعت در یخچال قرار دهید تا سرد و آماده مصرف شود.
سالاد ماکارونی نیز یکی دیگر از سالادها و غذاهای سیزده بدر است که کودکان از آن استقبال میکنند و میتوانید به عنوان پیشغذا یا غذای اصلی این روز آن را تهیه کنید. مواد لازم برای تهیه سالاد ماکارونی عبارتند از:
ماکارونی را با کمی نمک و روغن بپزید و سپس آبکش کنید تا سرد شود و تمام مواد شامل مرغ، خیارشور، نخودفرنگی، ذرت، فلفل دلمهای و هویج را در یک کاسه بزرگ با ماکارونی ترکیب کنید. در مرحله بعد سس مایونز، آبلیمو، نمک و فلفل را اضافه کرده و مواد را کاملا با هم مخلوط کنید. سالاد ماکارونی را برای چند ساعت در یخچال قرار دهید تا طعم مواد به خوبی به خورد هم برود.
سالاد مرغ انتخابی سالم و سیرکننده برای غذای سیزده به در است که یک غذای رژیمی و سبک نیز محسوب میشود. برای این که یک سالاد مرغ لذیذ داشته باشید باید مواد زیر را تهیه کنید:
کاهو را خرد کرده و در ظرف بزرگی بریزید، خیار و گوجهفرنگی را نیز خرد کنید و همراه با ذرت و نخودفرنگی به کاهو اضافه کنید. مرغ را نیز به مواد بیفزایید و در یک کاسه کوچک، آبلیمو، روغن زیتون، نمک و فلفل را ترکیب کرده و روی سالاد بریزید. مواد را خوب مخلوط کنید و سالاد مرغ را برای چند ساعت در یخچال قرار دهید تا آماده سرو شود.
برگر ذغالی در میان غذاهای نونی و ساندویچی سیزده به در انتخابی جذاب و خوشمزه است که در عین ساده و سریع بودن، طعم و عطر بینظیر دود و گوشت کبابی را نیز دارد. در ضمن برگر غذای محبوب بچهها و بزرگترهاست. مواد لازم برای برگر ذغالی عبارتند از:
گوشت چرخکرده را با پیاز و سیر رندهشده و ادویهها خوب مخلوط کرده و ورز دهید تا حالت چسبندگی پیدا کند. گوشت را به شکل برگرهای گرد و تخت درآورده و روی توری یا گریل قرار دهید و برگرها را روی آتش یا ذغال کباب کنید. هر دو طرف آنها را خوب بپزید تا عطر و طعم دودی بگیرند. اگر از پنیر ورقهای استفاده میکنید، آن را دقایق آخر روی برگر قرار دهید تا کمی ذوب شود. برگرهای آمادهشده را در نان همبرگری قرار داده و همراه با کاهو، گوجهفرنگی و خیارشور سرو کنید.
اگر قصد درست کردن غذا در طبیعت را ندارید و میخواهید از این فرصت صرفا برای وقت گذراندن کنار خانواده و عزیزان استفاده کنید، میتوانید ساندویچ کتلت را در خانه آماده کنید و سپس به دل طبیعت بروید. مواد لازم برای درست کردن کتلت عبارتند از:
ابتدا سیبزمینیها و پیاز را پوست گرفته و رنده کنید و آب اضافی آنها را بگیرید، سپس سیبزمینی، پیاز، گوشت چرخکرده، تخممرغ، ادویهها و در صورت نیاز پودر سوخاری را با هم ترکیب کرده و خوب ورز دهید. خمیر آمادهشده را به شکل کتلتهای کوچک و گرد یا بیضی فرم داده و در روغن داغ سرخ کنید تا هر دو طرف طلایی شود. کتلتها را پس از سرد شدن در نان باگت یا نان لواش قرار دهید و با گوجهفرنگی، خیارشور و کاهو ساندویچ درست کنید.
این مطلب از کترینگ هفت ونیم به عنوان بهترین تهیه غذا غرب تهران، عیدی کوچکی برای برنامهریزی بهتر و جذابتر شدن سیزده بدر شما همراهان عزیز بود. علاوه بر تهیه غذای سیزده به در همراه داشتن وسایل ضروری مثل ظروف مناسب، آب آشامیدنی و یک جایگاه ساده برای سرو غذا نیز در روز طبیعت مهم است. همچنین با انتخاب غذاهایی که همه افراد جمع، از بزرگترها تا کودکان، دوست دارند، میتوان لحظات شاد و خاطرهانگیزتری داشت. از همه مهمتر، سیزده به در زمانی برای لذت بردن از طبیعت است، پس در کنار غذا، فرصت پیادهروی، بازی و گفتوگو با عزیزان را نیز از دست ندهید. یادتان نرود که مراقب طبیعت هم باشید.
11 غذا از لیست غذاهای نونی و ساندویچی قدیمی و جدید لیست غذاهای نونی، دسته&zwn ...
7 روش برای تشخیص زعفران اصل با تقلبی زعفران گیاهی بسیار پرطرفدار و در عین حال ...
کترینگ غذا چیست؟ بررسی معنی کترینگ و انواع آن تا اواسط دهه ی هشتاد خورشیدی، و ...
کترینگ هفت و نیم
آدرس : تهران ، انتهای اتوبان ستاری شمال، دوربرگردان به سمت ستاری جنوب،خیابان اخلاص پلاک 11
شماره تماس : 02144845300
ایمیل : support@7onim.ir